Environmentálne tipy

Spôsob, akým žijeme a budeme žiť sa odráža na stave životného prostredia. Preto je dôležité, aby sme svoje správanie zmenili na zodpovedné a udžateľné voči prírode.

Mobilita

Zdroj: pixabay.com

Bicyklom do práce či do školy

Mobilita sa za posledných 100 rokov výrazne zvýšila. Naše dopravné prostriedky spotrebujú obrovské množstvo fosílnych palív, ktoré produkujú emisie a prispievajú ku klimatickým zmenám. Auto sa pri krátkych vzdialenostiach nestihne zahriať a katalyzátor, ktorý znižuje množstvo vyprodukovaných splodín do životného prostredia, je neúčinný. Cyklistika neprodukuje žiadne škodlivé emisie do ovzdušia, v dopravnej špičke je rýchlejšia a okrem toho aj zdravá.

Zodpovedné nakupovanie

Plytvanie potravinami

Slovenské domácnosti podľa prieskumov najčastejšie vyhadzujú pekárenské výrobky a ovocie, zeleninu. V Európskej únii sa vyhodí okolo 83 miliónov ton potravín za rok. Na tento „odpad“ sa každoročne spotrebuje obrovské množstvo vody, pôdy a prepravou sa vypustí do ovzdušia aj oxid uhličitý.

Jednoduchý krok ako predísť plytvaniu potravinami je nakupovanie so zoznamom, ktorým sa dá vyhnúť impulzívnym a nadmerným nákupom. Kreativitu možno využiť pri varení a vymýšľať jedlá z toho „čo dom dal“.

Sezónne a lokálne

Jahody z Talianska, hrozno z Čile, maliny zo Španielska či zemiaky z Izraela. V zime sú k dispozícii v obchodoch všetky druhy ovocia a zeleniny. Ak si vyberieme napríklad hrozno, ktoré muselo na Slovensko prejsť 13 000 km, tak si uvedomíme dopad globálnej prepravy. Okrem toho je ovocie a zelenina často pestovaná vo vykurovaných skleníkoch. Lokálne a sezónne produkty neprodukujú emisie, pre svoj rast spotrebujú len prirodzenú energiu zo slnka a sú zdravé.

Exotické „superfood“ môžeme plnohodnotne nahradiť lokálnymi potravinami, ako napríklad rakytníkom, ktorý je vhodný pre imunitný systém a obsahuje vysoké množstvo vitamínu C.

Ponuka sezónnych potravín je rozmanitá. V januári a februári sú v sezóne okrem kapusty, ružičkový kel, jarná kapusta, čakanka, hlávkový šalát a najmä koreňová zelenina ako mrkva, petržlen, zeler či cvikla. Jablká, hrušky, či vlašské orechy sa vo vhodných podmienkach dajú skladovať od jesene do jari. Stačí im studené prostredie.

Environmentálne šetrné produkty

Ak chcete pokračovať v zodpovednom nakupovaní, ktoré je šetrné pre životné prostredie, venujte pozornosť označovaniu. Pri výbere vám pomôže aj sprievodca štítkami environmentálneho označovania udržateľných výrobkov.

Domácnosť

Zdroj: pixabay.com

Šetrenie energie pri kúrení a vetraní

Každý kto efektívne vykuruje, šetrí nielen životné prostredie, ale aj peniaze. Mnoho sa dá ušetriť už pri malých zmenách. Zníženie teploty v miestnosti o 1° C znižuje spotrebu energie približne o 6 %. V kúpeľni by malo byť najteplejšie, okolo 23 ° C, v obývacej miestnosti sa odporúča teplota okolo 20° C až 21° C a v spálni postačuje 17° C až 18° C. Pri varení v kuchyni môžeme stiahnuť radiátory na minimum, vyhrievanie zabezpečia spotrebiče. Aby sa zabezpečilo efektívne prúdenie teplého vzduchu, radiátory by nemali byť zakryté žiadnym nábytkom.

Pokiaľ ide o vetranie, otvorenie „vetračky“ je neefektívne kedy len uniká teplý vzduch. Rýchla ventilácia otvorením celého okna na 5 min tri krát denne je omnoho efektívnejšie. Únik tepla je menší, výmena vzduchu je rýchlejšia, odstraňuje vlhkosť vzduchu a zabraňuje plesniam.

Šetrenie energiou pri sušení bielizne

Čoraz viac domácností začína využívať sušičky na bielizeň. Tie spotrebúvajú veľa energie na ohrev vzduchu, ktorý nie je energeticky najlacnejší proces. Sušenie na šnúre alebo sušiaku je oveľa šetrnejšie k životnému prostrediu. Môžeme ho sušiť na balkóne, vonku, dokonca aj v zime. Ak bielizeň zamrzne, ľad sa časom odparí a bielizeň ostane suchá. Prirodzené sušenie nielen že chráni bielizeň, ale v zime poslúži ako zvlhčovač vzduchu vo vykurovaných miestnostiach.

Upratovanie domácnosti bez chemikálií

Bežné čistiace prostriedky sú vysoko účinné, rozpúšťajú usadeniny vodného kameňa a šíria čerstvú vôňu. Ich agresívne zložky, ako sú povrchovo aktívne látky, farbivá, vône, zahusťovadlá sú väčšinou škodlivé pre živé organizmy a prispievajú k znečisťovaniu vôd. Pretože nie všetky chemikálie dokáže čistiareň odpadových vôd odstrániť.

Ak vám vadí vôňa octu, môžete ho nahradiť kyselinou citrónovou, ktorá ma rovnaké vlastnosti. K nej môžete použiť sóda bikarbóna a je z toho hotový zázrak. Pri kontakte s vodou penia, rozpúšťajú zvyšky a neutralizujú zápach. Pri zapchatom odtoku skús zas vyskúšať najprv starý, dobrý zvon, kým siahneš po hydroxide, ktorý patrí snáď k najagresívnejším látkam používaným v domácnosti.

Kompostovanie

Najväčšiu časť komunálneho odpadu, až 38 %, tvorí biologicky rozložiteľný odpad. Ten spolu s komunálnym odpadom vytvára skleníkové plyny a to najmä metán. Existuje veľa spôsobov, pomocou ktorých je možné z tohto odpadu získať kvalitné ekologické hnojivo, energiu alebo alternatívne palivo.

Preto je dôležité, tento odpad triediť a zhodnocovať. Kompostovanie je najjednoduchšou a najrozšírenejšou metódou spracovania biologicky rozložiteľných odpadov. Kvalitný kompost neobsahuje žiadne toxické látky a rastlinám poskytuje potrebné živiny.

Podpora biodiverzity

Ovocné stromy sú ekologicky cennejšie ako okrasné stromy. Vďaka svojej veľkosti a dlhovekosti poskytujú útočisko pre množstvo hmyzu a zvierat. V korunách stromov žijú divé včely a rôzne druhy hmyzu. Okrem toho sú zdrojom potravy nielen pre hmyz ale aj človeka. O výsadbe a prírode blízkom pestovaní dlhovekých stromov sa viac dočítate na www.ovocnystrom.sk .

Uhlíková stopa – každý krok sa počíta

Zdroj: www.nkrealtors.com

Aký vplyv majú naše zvyky na životné prostredie? Neustále využívanie elektrickej energie, preprava autom, nakupovanie exotických potravín či fast fashion. Všetky tieto činnosti spôsobujú skleníkové plyny, ktoré sa podieľajú na klimatických zmenách. Kalkulačka ekologickej stopy vám ukáže, ako naše každodenné zvyky ovplyvňujú životné prostredie a ponúkne tipy, ako znížiť vplyv naň.